Jag har gått och funderat på att använda juice som degvätska ett tag och nu så har det äntligen blivit av. Ett långjäst vila/vika-bröd.
Ingredienser:
190gr rågsurdeg
450gr rågsikt
300gr äpplejuice
1 rivet äpple (gärna svenskt)
1 näve katrinplommon
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda ingredienserna i en skål och låt degen via i 30 min.
Lägg över degen i en oljad jäsbunke och vik degen tre gånger med 30 minuters mellanrum.
Ställ in jäsbunken i kylen över natten.
Ta ut degen på morgonen och låt den stå i rumstemperatur en timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vik ihop degen från alla fyra håll och lägg över den i en välmjölad jäskorg och låt den jäsa i 45 min.
Vänd ur degen ur jäskorgen och sätt in det i ugnen och spraya lite vatten i ugnen.
Öppna luckan och släpp ut lite ånga efter 15 mnuter och sänk temperaturen till 200 grader.
Ta ut brödet när det är 98 grader.