En deg två bröd


posted by Helena on , , ,

No comments

Helgfrukost brukar innebära nybakade frallor här på Ringvägen. Morotsfrallorna är favoriten bland famlijemedlemmarna. Det har varierats och prövats ut nya frallor åskilliga gånger med nattjäsning och lite jäst som gemensam nämnare.
Inget undantag i lördagskväll. Jag ville göra ett bröd med mycket frön, likt ett hälsbröd jag brukade köpa på Ica Maxi förut.

Så det fick det bli. Pumpafrö, linfrö och oskalat sesamfrö i rikliga mängder. Gjorde en större deg och valde att göra sex frukostfrallor och ett bröd i form. Blev ett smakrikt och gott bröd med mycket tuggmotstånd. Var lite osäker på hur det skulle fungera med durum och rågmjöl i samma deg, det blev bra! Tror att det är ett bröd som är grymt att rosta!

Det är roligt att se hur mycket utbakningen av brödet spelar in. Samma deg men bröd av helt olika karaktär.


Så här är receptet. Vill du kan du göra två formbröd eller 12 frallor.

Tidig kväll
100 g rågsurdeg
3-6 g jäst
540g vatten
180g durumvetemjöl
120g fint rågmjöl
400-420g vetemjölspecial (Degen ska vara lite kletig, men inte för mycket)
3 msk hela linfrö
3 msk oskalade sesamfrön
105g naturella linfrö
2 tsk salt

Blanda allt utom saltet snabbt med träslev i bunke. Låt vila 30 minuter. Tillsätt saltet rör en liten stund och låt sedan vila 1 1/2- 2 timmar under bakduk.

Dela degen i två delar. Frallor: Dela ena delen i sex lika stora delar, platta ut lite grann och vik upp alla kanter till mitten, vänd på bullen och runddriv till fin bulle. Lägg på plåt, strö över lite mjöl och täck med plastfolie.
Formbröd: Smörj en avlång form, liknande sockerkaksform med vanligt smör. Lägg ned den andra delen och strö på oskalade sesamfrön. Lägg på platsfolie.

Låt båda bröd/bröden vila i kylen under natten.

På morgonen
Tag ut bröden ur kylen samtidigt sätter du på ugnen på 250 grader och låter bröden stå framme tills ugnen är riktigt varm. Har du baksten eller plåt i låter du den gå med från början.
Frallorna skjutsar du in och sprejar lite vatten i ugnen. Grädda tills de har fått fin färg, runt 8-10 minuter. Titta hellre på dem och inte klockan.

Formbrödet ställer du på galler alt bakplåt/sten, sprejar in vatten och låter stå i 15 minuter. Öppna sedan luckan och vädra ut lite fukt. Sänk värmen till 200 grader och låt sedan brödet stå tills det är 98 grader. Täck med folie om det ser ut att bli för mörkt.

Något att prova till helgen?

Leave a Reply