Starta en surdegHur startar man en surdeg då?  
Det så svårt som man kan tro! Jag gör mina rågsurdegsgrunder på grovt rågmjöl, många gör den på ekologiskt rågmjöl vilket också funkar fint! När jag startar en vetesurdeg använder jag vetemjöl special.

Huvudsaken är att mjölet är färskt annars är det risk att det inte bubblar upp.

Rågsurdeg:Dag 1 på morgonen: 100 g (1 dl) ljummet vatten blandas med 30 g (1/2 dl) grovt rågmjöl i en burk som rymmer minst en halvliter. Lägg på ett lock eller platfolie men skruva inte fast helt. Ställ varmt, jag brukar använda överskåpet på kylen.
Låt blandningen stå i 3 dygn i överskåpet, skaka om burken morgon och kväll. Det är ingen fara om det skiktar sig, helt i sin ordning.

Dag 4 morgon. Nu är det dags att "mata" på och skapa kraft i surdegsgrunden. 100g (1 dl) ljummet vatten blandas med 90g (1 1/2 dl) grovt rågmjöl. Nu blir den lite tjockare.   
Samma kväll- Nu ska jäsningen ha kommit i gång och den har blivit större! skulle det inte vara så låt den stå i 10-12 timmar till. Den luktar inte så gott men det är i sin ordning och den behöver lite mer omvårdnad för att bli ännu starkare. Därför sparar man ca 50g (1 dl) resten hälls ut. Tillsätt sedan 100g 81dl) ljummet vatten coh ytterligare 60g (1 dl) grovt rågmjöl.

Dag 5 på morgonen- Nu ska surdegsgrunden vara klar och har en konsistens liknande mousse! Nu är den färdig för bak. Ska du inte baka direkt ställer du burken i kylen och tar fram den när det är dags.

För att hålla liv i surdegsgrunden "matar" du den ca 1 gång i veckan. Häll ut allt utom 50g (1 dl) surdegsgrund och blanda i 100g (1dl) ljummet vatten och 60g (1dl) grovt rågmjöl. Låt burken stå i överskåpet över natten/dagen tills den bubblar upp. Sedan ställer du in den i kylskåpet igen. Bakar du ofta kan du med fördel mata på efter varje bak om du använder mycket. 

Vetesurdeg
När jag startar upp en ny vetesurdeg använder jag lite rågsurdegsgrund i den. Det för att få fart lite snabbare, det är så pass lite råg i den att den försvinner snabbt efter ett par matningar. Vetesurdegen kan vara lite krångligare att få till men jag har lyckats bra på nedanstående sätt. Man kan även använda lite rivet äpple eller yoghurt om man vill i stället för rågsur.

Dag 1 på morgonen: 5 g (1 tsk) rågsurdeg blandas med 50g (1/2 dl) ljummet vatten och 50g (1 dl) vetemjöl special i en lite större burk. (Vetesuren växer mer). Lägg på lock men skruva inte fast. Ställ varmt som med rågsurdegen. Skaka burken var 12:e timme. Bli inte orolig om det skiktar sig, helt normalt. 

Dag 2 på kvällen: Tillsätt 100g (1 1/2 dl) vetemjöl special och 100g (1 dl) ljummet vatten och blanda nogrannt. Den kommer att vara mycket tjockare än rågsurdegen. Efter 12 timmar bör den ha kommit i gång. Om inte häller du bort allt utom 50 g och tillsätter samma mängd som ovan. 

För att hålla liv i vetesurdegen "matar" du ca 1 gång i veckan med 100g (1 1/2 dl) vetemjöl special och 100g (1 dl) ljummet vatten. Sen är det samma procedur som rågsurdegen. 


Leave a Reply