Morotsfrallor på rågsurdeg


posted by Helena on , , , , , ,

No comments

Ett bröd som jag ofta bakar till helgen, de är försvinnande goda och lättbakade! Ett av mina bästa egna recept.  Använd helst hushållsvåg när du mäter upp, det blir alltid bäst så. Och glöm inte att sätta in en ugnsplåt i mitten när du sätter på ugnen. På den skjutsar du in bullarna sedan, på det här viset riskerar de inte att bränna fast och framförallt jäser bullarna upp snabbare och får fin yta under! Har man inte sprejflaska (sprejar lite in i ugnen när bullarna åker in) funkar det med en oöm plåt under den "vanliga", släng in ett par isbitar eller ställ en kopp med vatten när du skjustrar in bullarna. Det ger bullarna en härlig skorpa!6 stora frukostfrallor. 

Tidig kväll:
85 g finriven morot (en halv normalstor morot)
3 g färsk jäst (tryck i ett kryddmått i jästen så får du rätt mängd)
50 g rågsurdeg (1/2 dl)
250 g vatten (ca 2.5 dl)

350 g vetemjöl special (5.8 dl)
1 tsk salt

Blanda allt utom salt i en bunke och rör en liten stund med träslev. Låt vila 30 minuter. Blanda sedan ned saltet och rör en liten stund till. Låt sedan degen jäsa under bakduk en och en halv timme i rumstempratur.

Mjöla ordenligt på bordet och häll ut degen på bordet. (Den är och ska vara riktigt kladdig) Dela den med degskrapa i sex bitar och rundriv (forma) bullar. Lägg över på bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Täck med plastfolie och ställ in i kylen under natten.

På morgonen sätter du ugnen på 250 grader och stoppar in en bakplåt i mitten och tar samtidigt ut bullarna och låter dom jäsa till ugnen är varm. (de kommer att vara lite platta med reser sig i ugnen) Om du vill kan du spreja bullarna med lite vatten och strö på ex solrosfrön, linfrö eller nåt annat gott!
Grädda dom i ca 15 minuter eller tills dom fått fin färg, i mitten av ugnen.
Lycka till!

Leave a Reply