Ciabatta


posted by Helena on , ,

1 comment

Ciabatta på vetesurdeg. Ett lågdraget projekt men väl värt all väntan! Degen sköter sig själv i stort sett hela tiden.  Jag har gjort bröden från recept av Martin. Ett tips är att minska andelen salt som i receptet är hela 25 g. Jag använde 15 g vilket räckte gott och väl.

Första kvällen sätter man grunden av vetesurdeg, vetemjöl och lite rågmjöl.  Det bli en fastare deg som man knådar till en liten boll. Den får jäsa i bakmaskinens bunke i ca 20 timmar tills den har växt till sig rejält. Sedan blandar man grunden mjöl, vatten och salt. Mer än så behövs inte.  Degen körs en stund i maskin och får sedan en första vila i oljad plastlåda. Medan degen ligger i lådan i en timme viker man den tre gånger med 20 minunters mellanrum. När detta är klart vilar degen till sig i lådan under natten.

På morgonen välter man ut degen på mjölat bord och delar i två. Drar försiktigt ut den för att inte skada alla stora härliga bubblor. Delar varje del i 8 bitar och låter jäsa 20 min. Grädda till fin färg!De blir lite ojämna i formen men det är bara charmigt, allt ska inte vara perfekt, inte ciabattor i allafall!
Njut med en god ost och skinka, det smakar himmelskt!


1 comment

Leave a Reply