Ända sen första gången jag smakade Sachertårta har jag velat göra en själv.
Inte fan har det blivit av inte. Men nu så, 20 år senare!
Det sägs att Hotel Sacher i Wien, där det ursprungliga(och fortfarande hemliga) receptet från 1832 kommer ifrån, serverar och säljer över 320.000 sachertårtor per år.
Svindlande.
Sådan produktion lär det inte bli här kan jag ju säga.
Serveras helst med en kopp kaffe och ett glas Madeira.
Kaka:
130 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad, 70 %
Dekoration:
Valnötskärnor
Aprikoser, torkade
Ugn: 175º
Gör så här:
1. Smörj och bröa en springform, ca 23 cm i diameter. Vispa smör
och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka
chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
Tillsätt chokladen i äggsmeten.
2. Sikta ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt
skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med
några tag med slickepotten. Häll smeten i bakformen och släta till den.
Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller.
"Trimma" toppen på kakan om den blir toppig |
Dela kakan och bred på marmeladen |
4. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så
att glasyren stelnar. Dekorera med hackade torkade aprikoser och
valnötskärnor.
Färdig kaka |
Tips!
Enklaste "vattenbadet" får du genom att lägga chokladen i bitar i en djup tallrik och ställa den över en kastrull med hett vatten. Låt inte vattenångan komma åt chokladen, då blir den grynig.
Enklaste "vattenbadet" får du genom att lägga chokladen i bitar i en djup tallrik och ställa den över en kastrull med hett vatten. Låt inte vattenångan komma åt chokladen, då blir den grynig.
Ät och njut!
Allt ser så otroligt gott ut! Grymma ni är!! Inspirerande!!
Tack! Vad roligt att du tycker det:)
Just denna tårta var över förväntan! Inte torr eller tråkig invändigt men riktigt mäktig, även för en godisråtta som mig!