Lussekusar


posted by Hasse on , , , ,

No comments

Jo, faktiskt. Inte Lussebullar eller Lussekatter utan Lussekusar. Ett recept som min mamma alltid bakade som inte blir sådär torra och tråkiga saker som saffransbröd ofta blir. Nu när hon inte är med oss längre faller uppgiften på mig att se till att dom finns tillgängliga över helgen, tyvärr blev det inga bakade till just Lucia, men nu till jul så har jag styrt upp det hela.

Det är inga konstigheter med det här brödet, ingen Kesella eller andra "magiska" ingredienser.


Du behöver (till ca 30 st):
150 gr. Margarin
5 dl. röd mjölk
50 gr. röd jäst
½ tsk. salt
1-1½ dl. socker
1 uppvispat ägg
C:a 1,4 lit. vetemjöl
2 pkt. saffran

Sen gör du så här:
Smält margarin och värm med mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp med den varma
mjölken.
Mortla saffranet med en sockerbit och lös den också i
mjölken.
Rör i salt, socker och ägg.
Tillsätt mjöl till en smidig deg – arbeta den inte för
länge.
Låt degen jäsa i 30 minuter. 

Bry er inte om sirapsflaskan, jag bakade vörtbröd också. Mer om det i ett annat inlägg.

Rulla ”kusar”.
Låt ”kusarna jäsa i 30 minuter.
Pensla ”kusarna” med uppvispat ägg och sätt i russin.
Grädda i 250 grader, 5 till 8 minuter.


Leave a Reply