Väcker liv i bloggen med ett recept


posted by Helena on , ,

No comments

Längesedan sist. Enligt statistiken hittar människor hit trots att vi inte uppdaterat på över ett år. Dags att väcka liv i Lilla brödbloggen igen. Vi gör det med ett recept tycker jag!

Vi har sedan sist skaffat stuga och med den följde en liten ugn. Den är inte helt pålitlig vad gäller temperatur men går att värma upp till 300 grader. Jag har bakat lite morotsfrallor i den och lagat mat. Inte vågat mig på surdegslimpor förens nu.

Jag tog med mig en ny och pigg surdeg till stugan i fredags. Gick igenom skafferiet i går och hittade rågsikt, vetemjöl och linfrön. På det gick det fint att göra ett "vardagsbröd" med mycket syrlighet och mjukt fint inkråm.  

Har du en pigg rågsurdeg så prova detta recpet! (Har du ingen rågsurdeg starta en, beskrivning finns här)

Jäskorgar ger fint mönster och hjälper degar med mycket vätska att hålla sig på plats under jäsningen.


Bröd på vete, rågsikt och linfrö.

På kväll/morgon
100 g rågsurdegsgrund
180 g grovt rågmjöl
300 g ljummet vatten

Blanda i hop i din bakbunke och låt stå lite varmt under natten. Täck bunken med plast.

På morgon/eftermiddag:
Surdegen i bunken
400 g ljummet vatten
250 g rågsikt
500 g vetemjöl special
25 g krossat linfrö
1/2-1 msk salt

Blanda allt tillsammans med surdegen du har  i bunken. Kör i maskin i 3 minuter på låg fart sedan 3 minuter på lite högre fart. Degen ska vara lite kladdig. Låt sedan läsa i bunken till dubbel storlek i rumstemperatur. Det tar runt 2-4 timmar. Känn på degen, den ska svikta tillbaka och ha rest sig.

Mjöla två brödkorgar. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta försiktigt ut varje del till en fyrkant och vik in mot mitten från båda långsidorna. Sedan viker du in kortsidorna. Lägg degarna i bördkorgarna med skarven nedåt. Sätt ugnen på 300 grader om din ugn kommer upp till det. Placera en plåt i ugnen.
Låt jäsa 1-2 timmar under bakduk. Degen ska vara lite spänstig.

Lägg in ett bakplåtspapper på plåtsen och stjälp upp bröden på på det. Spreja lite värme i ugnen och sänkt direkt till 250 grader. Efter 5-10 minuter öppna ugnen och låt ångan komma ut. Sänk sedan till 250 grader och stick in en termometer i bröden. Låt grädda till 98 grader.

Låt bröden vila under bakhanduk.
Ett bröd behöver inte vara perfekt i formen. Det har sin tjusning med lite kantiga former!
Vi har även provat oss fram med ett annat bröd fullt med rostade hasselnötter, fikon och rågkross. Smakar det bra så kommer även det upp så småningom!

Jo hur gick det med ugnen då undrar du kanske? Den fungerade alldeles utmärkt! 

Lycka til!

Leave a Reply