Sachertårta


posted by Hasse on , , ,

2 comments

Ända sen första gången jag smakade Sachertårta har jag velat göra en själv.
Inte fan har det blivit av inte. Men nu så, 20 år senare!

Det sägs att Hotel Sacher i Wien, där det ursprungliga(och fortfarande hemliga) receptet från 1832 kommer ifrån, serverar och säljer över 320.000 sachertårtor per år.
Svindlande.
Sådan produktion lär det inte bli här kan jag ju säga.
Serveras helst med en kopp kaffe och ett glas Madeira.


Kaka:
130 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad, 70 %
Dekoration:
Valnötskärnor
Aprikoser, torkade
Ugn: 175º
Gör så här:

1. Smörj och bröa en springform, ca 23 cm i diameter. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
2. Sikta ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten. Häll smeten i bakformen och släta till den. Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller.

"Trimma" toppen på kakan om den blir toppig
3. Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen. Låt glasyren svalna något. Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
Dela kakan och bred på marmeladen
4. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar. Dekorera med hackade torkade aprikoser och valnötskärnor.

Färdig kaka
Tips!
Enklaste "vattenbadet" får du genom att lägga chokladen i bitar i en djup tallrik och ställa den över en kastrull med hett vatten. Låt inte vattenångan komma åt chokladen, då blir den grynig. 
Ät och njut!

2 comments

Leave a Reply