Fruktfrallor med durum


posted by Helena on , , , , ,

No comments

Hasse gillar fruktbröd med mycket topping. Jag gillar hellre lite grövre bröd med mycket tuggmostånd. Men på helgerna, till långfrukosten kan det vara gott med ett lite vitare sötare bröd. Då passar dessa frallor på vetesurdeg fint!

Satsen ger 6 stora frallor. Tillvägagångssättet är detsamma som för morotsfrallorna.  Jag tillsätter jäst även i dessa för att ge surdegen lite skjuts. Vetesurdegen kan behöva lite av den varan. Det är så försvinnande lite att det inte märks i det färdiga resultatet.

Tidig kväll.
50 g pigg och nymatad vetesurdeg
370 g ljummet vatten
3-6  g jäst (beroende på temperatur inne och hur pigg surdegen är)
260 g vetemjölspecial
90 g durumvetemjöl
1 tsk salt
1/2  näve aprikoser i mindre bitar, 1/2 näve torkade tranbär (går fint att byta ut till vilken torkad frukt man vill)
Sesam och vallmofrö till toppingen.

Blanda surdegsgrunden med vatten och och lös upp jästen. Blanda ned mjölet och rör en stund. Degen ska vara lite kletig, tycker du att den är alldeles för lös, tillsätt lite mer vetemjöl. Låt vila i 30 minuter innan du tillsätter frukten och saltet. Rör väl så allt blandas. Låt sedan degen vila i bunken under bakduk i ca 1 1/2 timme.

Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela i den 6 lika stora delar. Platta ut varje klutt och vik in mot mitten innan du rundriver till fina bullar. Att rundriva gör att degen spänns och jäser upp fint sedan.
Spreja varje bulle med vatten och rulla i toppingen som du blandat på ett fat. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd skärbräda eller liknande. Täck med platsfolie och låt jäsa under natten i kylen. De kommer att flyta ut under jästiden.

På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader i god tid, lägg en plåt eller baksten i mitten av ugnen som får stå med och bli riktigt varm. Ta ut bullarna och låt dem jäsa under tiden ugnen blir varm. Skjutsa in bullarna på den heta plåten/bakstenen och spreja lite vatten i ugnen. Låt dem gräddas i 10-12 minuter eller tills de får fin färg!

Leave a Reply